Kartoflanka z porem

6 kwietnia 2011,
dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Zastanawiałam się, czy jest to raczej danie jednogarnkowe, czy zupa :)

Jednak stwierdziłam, że tradycyjnie jest to zupa i choćby była nie wiem jak gęsta zupą pozostanie…

Składniki:

2 pory

1 kg sałatkowych ziemniaków

natka pietruszki (pęczek)

około 10 dkg szynki

margaryna

szklanka bulionu warzywnego

śmietana 22% (ostatecznie może być i 18%)

przyprawy do smaku

Przygotowanie:

– ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę, umyć

– odciąć korzonki porów, same pory naciąć na głębokość środka, opłukać i pokroić w plasterki

– szynkę także kroimy :) – w kosteczkę, podobnie opłukaną wcześniej natkę, ale już nie koniecznie w kosteczkę :), byle drobno

– bierzemy duży garnek, topimy w nim margarynę (około dwóch łyżek stołowych)

– do garnka z roztopinoą margaryną wrzucamy pory, mieszamy, aż się zeszklą, potem dorzucamy ziemniaki i szynkę, i lekko podsmażamy

– do garnka z całą dotychczasową zawartością wrzucamy natkę i polewamy szklanką bulionu, całość zagotowujemy i na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy jeszcze około 20 minut

– doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, wedle uznania

– zagęszczamy śmietaną i voila!

Można spożywać – kartoflanka jest przepyszna. Warto spróbować jej z chlebkiem razowym, to doskonała kompozycja. Mimo, że w Polsce tradycyjnie chleb z ziemniakami rzadko idzie w parze, to na Litwie ten system się sprawdza :)

file1302119073



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....