Kartoflanka z papryką i grzankami

11 listopada 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ok.80 dkg ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ( może być z kostki ),
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • sól i pieprz

wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę .Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła,wlożyć ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę,mieloną paprykę, kminek,sól i pieprz – wymieszać wszystko i razem przesmażyć. Wlać bulion i gotować ok.10 min.po czym dodać paprykę i gotować przez następne 10 min. Z zupy wyjąć 1/3 część ziemniaków i paprykę a resztę zupy zmiksować, po czym dodać z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki i paprykę.  Z chleba tostowego zrobić grzanki,zrumienić je na pozostałym maśle. Zupę podawać z „kleksem” śmietany i grzankami. Posypać zieleniną.

file1289489886



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...