Kartoflanka z papryką i grzankami

11 listopada 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ok.80 dkg ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ( może być z kostki ),
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • sól i pieprz

wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę .Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła,wlożyć ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę,mieloną paprykę, kminek,sól i pieprz – wymieszać wszystko i razem przesmażyć. Wlać bulion i gotować ok.10 min.po czym dodać paprykę i gotować przez następne 10 min. Z zupy wyjąć 1/3 część ziemniaków i paprykę a resztę zupy zmiksować, po czym dodać z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki i paprykę.  Z chleba tostowego zrobić grzanki,zrumienić je na pozostałym maśle. Zupę podawać z „kleksem” śmietany i grzankami. Posypać zieleniną.

file1289489886