Kartoflanka z metką
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 por
- 2 pęczki włoszczyzny
- 8 dag masła
- 1,5 kg ziemniaków
- 50 dag wędzonej metki
- tymianek
- 2 łyżki bulionu w proszku
- posiekana natka pietruszki
- sól,pieprz
Por umyć i pokroić w talarki. Włoszczyznę umyć i drobno pokroić. Masło rozpuścić w garnku,poddusić w nim wszystkie warzywa i dopełnić do 1 l wody.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Metkę pokroić na plasterki. Włożyć do garnka metkę, ziemniaki i tymianek, wsypać bulion i podgotować 20 min. Rozgnieść kilka ziemniaków, żeby zupa miała konsystencję kremu.
Doprawić solą i pieprzem,przed podaniem posypać natką.
Szybka zupa!!