Kartoflanka Eli
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mięso lub kości
2 jajka
kucharek,sól,odrobina pieprzu
majeranek,maggi
liście laurowe,ziele angielskie
Mięso lub kości zalać 2.5 litra wody, dodać Kucharka i gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wywar przecedzić przez sito (jeśli był gotowany na mięsie, to zachować je na przykład do jakiegoś farszu) do garnka, wrzucić ziemniaki, potartą jarzynę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Chochlą wyjąć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować. Wlać do pozostałej zupy, zagotować, przyprawić solą, maggi i pieprzem. Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy, ciągle mieszając. Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać przegotowanej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić roztartym na dłoni majerankiem. Smacznego!