Kartoflanka Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mięso lub kości
2 jajka
kucharek,sól,odrobina pieprzu
majeranek,maggi
liście laurowe,ziele angielskie

Mięso lub kości zalać 2.5 litra wody, dodać Kucharka i gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wywar przecedzić przez sito (jeśli był gotowany na mięsie, to zachować je na przykład do jakiegoś farszu) do garnka, wrzucić ziemniaki, potartą jarzynę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Chochlą wyjąć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować. Wlać do pozostałej zupy, zagotować, przyprawić solą, maggi i pieprzem. Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy, ciągle mieszając. Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać przegotowanej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić roztartym na dłoni majerankiem. Smacznego!

file1288033838



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...