Kartoflanka Eli

25 października 2010,
dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mięso lub kości
2 jajka
kucharek,sól,odrobina pieprzu
majeranek,maggi
liście laurowe,ziele angielskie

Mięso lub kości zalać 2.5 litra wody, dodać Kucharka i gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wywar przecedzić przez sito (jeśli był gotowany na mięsie, to zachować je na przykład do jakiegoś farszu) do garnka, wrzucić ziemniaki, potartą jarzynę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Chochlą wyjąć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować. Wlać do pozostałej zupy, zagotować, przyprawić solą, maggi i pieprzem. Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy, ciągle mieszając. Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać przegotowanej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić roztartym na dłoni majerankiem. Smacznego!

file1288033838



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.