Kartoflanka botwinkowa

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Wspomnienie wiosny przez cały rok

składniki:

  • 1 słoiczek botwinki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 szkl. startej grubo włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler i posiekany por)
  • 100 ml. śmietany 22%
  • ok. 1-1,5 l wywary z kurczaka (np. z kilku skrzydełek)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, cukier
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku

sposób przygotowania:

Botwinkę w słoiki przygotowuję w/g przepisu: https://urodaizdrowie.pl/bpotwinka-na-zime

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zalać w garnku wywarem i gotować 5 min..
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić włoszczyznę – smażyć 3-5 min. mieszając a następnie przełożyć do ziemniaków, gotować razem 3-5 min.. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać botwinkę ze słoika, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Już nie gotować. Jeśli zupa byłaby za gęsta można dolać nieco wody albo wywaru. Doprawić do smaku ew. solą, odrobinką cukru i dosypać koperek.

file1288335772



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...