Kartoflanka botwinkowa
Artykuł zewnętrzny
Wspomnienie wiosny przez cały rok
składniki:
- 1 słoiczek botwinki
- 4-5 ziemniaków
- 1 szkl. startej grubo włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler i posiekany por)
- 100 ml. śmietany 22%
- ok. 1-1,5 l wywary z kurczaka (np. z kilku skrzydełek)
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, cukier
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
sposób przygotowania:
Botwinkę w słoiki przygotowuję w/g przepisu: https://urodaizdrowie.pl/bpotwinka-na-zime
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zalać w garnku wywarem i gotować 5 min..
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić włoszczyznę – smażyć 3-5 min. mieszając a następnie przełożyć do ziemniaków, gotować razem 3-5 min.. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać botwinkę ze słoika, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Już nie gotować. Jeśli zupa byłaby za gęsta można dolać nieco wody albo wywaru. Doprawić do smaku ew. solą, odrobinką cukru i dosypać koperek.