Karpatka z truskawkami i galaretką

20 czerwca 2012, dodał: mojetworyprzetwory
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa karpatkowa: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 żółtka, 200 g miękkiego masła

Dodatkowo: 700 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie biszkoptu: jajka ubijać z cukrem przez 15-30 minut na wysokich obrotach, po tym czasie zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę i proszek, wstawić na nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 25-30 minut, wyjąć, zostawić do wystygnięcia

Masa karpatkowa:
odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu, żeby nie było grudek, wyłączyć, ostudzić, do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak  do końca składników masy, zmiksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie)

  • myjemy truskawki, usuwamy szypułki
  • rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia
    Ciasto przekładamy w tej samej blaszce co było pieczone, ja zawsze wyciągam biszkopt, tj. „odklejam” go od papieru, żeby podczas krojenia już gotowego ciasta nie było problemu z oderwaniem
    go od podłoża;)

    Wykonanie: biszkopt, masa karpatkowa, truskawki, galaretka.

file1340225367



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...