Karpatka z truskawkami i galaretką
Biszkopt: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa karpatkowa: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 żółtka, 200 g miękkiego masła
Dodatkowo: 700 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie biszkoptu: jajka ubijać z cukrem przez 15-30 minut na wysokich obrotach, po tym czasie zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę i proszek, wstawić na nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 25-30 minut, wyjąć, zostawić do wystygnięcia
Masa karpatkowa: odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu, żeby nie było grudek, wyłączyć, ostudzić, do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak do końca składników masy, zmiksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie)
- myjemy truskawki, usuwamy szypułki
- rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia
Ciasto przekładamy w tej samej blaszce co było pieczone, ja zawsze wyciągam biszkopt, tj. „odklejam” go od papieru, żeby podczas krojenia już gotowego ciasta nie było problemu z oderwaniemgo od podłoża;)
Wykonanie: biszkopt, masa karpatkowa, truskawki, galaretka.