Karpatka z malinami, lodami i bitą śmietaną
Składniki:
CIASTO,
1,5 szkl woda,
1,5 szkl mąka pszenna,
3/4 kost margaryna,
8 szt jajka,
Krem,
1 kost margaryna,
25 dkg cukier puder,
1 szt cukier wanilinowy,
1 szkl mleko,
1 kg maliny świeże,
lody,
do dekoracji bita smietana
Przygotowanie:
Zagotować wodę z margaryną dodać mąkę i energicznie wymieszać,przestudzić.Do letniej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa placki.Z mleka ,cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń,masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać porcjami zimny budyń ucierając.
Na pierwszy placek wyłożyć krem budyniowy posypać malinami przykryć drugim plackiem i na górze posypać cukrem pudrem.Zmiksować maliny z cukrem.
Podać z bitą śmietaną ,lodami ,malinami i sosem malinowym.