Marchewka z imbirem czyli karotki pod imbirową pierzynką
Artykuł zewnętrzny
Marchewka w takiej postaci jest bardzo dietetycznym daniem. Nie tylko odchudza – bo dobroczynny imbir rozgrzewa i spala kalorie, ale także doskonale reguluje trawienie, a nawet problemy z żołądkiem. Po świętach jak znalazł.
Oprócz tego to naprawdę pyszne danie do mięsa, ryb lub można jeść samo. Ja je uwielbiam nawet na zimno.
Karotki pod imbirową pierzynką
Składniki:
- 1/2 paczki mrożonych karotek/chyba, że gotujesz dla większej grupy
- 1 duże jabłko
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki masła
Jak to zrobić?
– ugotuj na parze karotki, 6-8 min.
– obierz jabłko, pokrój w kostkę, dodaj do garnuszka 3-4 łyżki wody i duś do miękkości
– zetrzyj obrany imbir, dodaj do ugotowanych jabłek i lekko zmiksuj blenderem, zagotuj, dodaj masło, wymieszaj
– wyłóż masę na ugotowane karotki i udekoruj miętą
Moja rada:
– jeśli nie lubisz ostrego to dodaj mniej imbiru
– to jest pocja dla 2-3 osób, jeśli gotujesz całą paczkę karotki to dodaj 2 jabłka
– to jest pocja dla 2-3 osób, jeśli gotujesz całą paczkę karotki to dodaj 2 jabłka