Karolina i Maciej Szaciłło: Superlunche – recenzja
Karolina i Maciej Szaciłło
Superlunche – recenzja
Superlunche to nowa książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Tym razem autorzy przedstawiają pomysły na szybkie do przygotowania dania, które możemy zapakować i zabrać ze sobą jako lunch. Fenomenalne i zdrowe pomysły na dania według pór roku.
Wstęp do przepisów, to kilka słów na temat praktyki przygotowywania super szybkich i super zdrowych lunchy oraz sztuki pakowania, w taki sposób, aby nasze dania nie straciły na jakości smakowej, wizualnej i aromatycznej. Autorzy podpowiadają i opisują pomysły oraz metody na pakowanie i transport każdego rodzaju dania. Od zupy, poprzez dania jednogarnkowe, aż do pełnych obiadów wymagających rozparcelowania poszczególnych składników.
W książce znajdziemy pomysły i przepisy na blisko 70 dań, które przygotujemy szybko, a następnie bez problemu odpowiednio zapakujemy i zabierzemy ze sobą. Całe autorskie menu na superlunche podzielone zostało na cztery pory roku, które symbolizują naturalny cykl występujący w naturze. Wiosną kiedy wszystko budzi się do życia następuje cykl delikatnego oczyszczania, a w naszym menu powinny pojawić się kiełki, nowalijki i rośliny zielonolistne. Wiosna to lekkość, zatem w menu powinny królować delikatne zupy, odżywcze sałatki oraz lekkie, dopełnione świeżymi warzywami makarony.
Wśród wiosennych superlunche autorzy podają receptury na: sałatkę ze skiełkowanej fasolki mung lub komosy ryżowej, sałatkę z granatem, kiełkami i miłodymi ziemniakami z koperkiem, sałatę z pieczonymi szparagami w miodzie, zupę pomidorową z kiełkami, zupę warzywną z soczewicą, dal z kokosem, szpinak z komosą i sałatką, pomidorowe kluseczki, czy tofucznicę z czosnkiem niedźwiedzim, a także liczne pasty czy bruschetty. Wśród wiosennych propozycji nie brakuje też moich ukochanych dań z makaronem, jak np. makaron z sosem serowym i groszkiem, pasta z pesto rosso, makaron z kiełkami i kaparami,
Latem przychodzi czas na orzeźwiające, delikatnie wychładzające posiłki z przewagą świeżych sałat, sałatek, chłodników i makaronów z warzyw oraz lekko parowane warzywa z dressingami. Autorzy przedstawiają receptury na takie kolorowe i smaczne sałatki, jak: sałatka z komosy, bazylii i orzeszków piniowych, sałatka z kukurydzy, czarnej soczewicy i kolendry, sałatkę z zieloną fasolką i smażonym tofu, czy sałatkę z bobem i pieczonymi warzywami. Wśród letnich zup znajdziemy przepisy na: zupę ziemniaczaną z bobem i oliwą, krem z groszku lub kukurydzy, zupę pomidorową z fenkułem, czy chłodnik szafranowy. Znajdziemy tutaj także propozycje na warzywa przyrządzane na parze z sosem serowym, bułką tartą czy masłem, pasty i humusy do chleba i makarony oraz risotto na zimno.
Jesień rozpoczyna czas odżywiania, rozgrzewania i ładowania akumulatorów, dlatego przychodzi pora na gotowane, mocniej przyprawione posiłki, rośliny strączkowe, dynie, kabaczki czy papryki, z którymi możemy przyrządzić delikatne, parowane gnocchi, zupy, makarony czy kasze z dobrze przyprawionymi warzywnymi gulaszami. Autorzy podpowiadają, jak przygotować, m.in.: zupę krem z pieczonej papryki i pesto, zupę dyniową z grzankami lub ziołami, curry z marchewki lub szpinaku i papryki, risotto z porem, jaglane gnocchi z sosem szpinakowym, orkiszotto z amarantusem i dynią, szaszłyki z tofu i guacamole, leczo, brązowy ryż z gomasio czy kaszę z sosem pieczarkowym.
Zima lubi pieczenie i delikatne podsmażanie, królują zatem dania rozgrzewające, duszone, odżywcze i energetyczne obfitujące w rozgrzewające zboża (jak żyto, gryka, brązowy ryż, orkisz czy amarantus) oraz burgery, zupy, zimowe sałatki na ciepło (z pieczonych warzyw), czy aromatyczne, rozgrzewające dale (indyjskie sosy z roślin strączkowych), kluski (jak jaglane pyzy ze skwarkami) czy makarony. Autorzy prezentują fenomenalne receptury na pastę a la putanesca, tuna past, puree z ziemniaków i tofu, pyzy jaglane ze skwarkami, kluski leniwe z kaszy jaglanej i tofu, zupę krem z selera z pieczonymi pomidorkami, zupę z buraków z ziemniakami, włoski krupnik, flaczki po marokańsku, kaszę gryczaną z warzywami czy szalotkowe risotto.
Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy oraz podane przy każdym przepisie sposoby zapakowania lunchu, które dowodzą, że zdrowa i zalecana kuchnia sezonowa też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, stylizowanymi na kuchnię retro, co w naszym odbiorze, jest pomysłem apetycznym i ciekawym. Ta książka, podobnie jak lunche na wynos, bez zbędnego wysiłku, może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…
Polecamy serdecznie.
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło: Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.