Karolina i Maciej Szaciłło: Superlunche – recenzja

9 kwietnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Karolina i Maciej Szaciłło

Superlunche – recenzja

 

Superlunche to nowa książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Tym razem autorzy przedstawiają pomysły na szybkie do przygotowania dania, które możemy zapakować i zabrać ze sobą jako lunch. Fenomenalne i zdrowe pomysły na dania według pór roku.

Wstęp do przepisów, to kilka słów na temat praktyki przygotowywania super szybkich i super zdrowych lunchy oraz sztuki pakowania, w taki sposób, aby nasze dania nie straciły na jakości smakowej, wizualnej i aromatycznej. Autorzy podpowiadają i opisują pomysły oraz metody na pakowanie i transport każdego rodzaju dania. Od zupy, poprzez dania jednogarnkowe, aż do pełnych obiadów wymagających rozparcelowania poszczególnych składników.

W książce znajdziemy pomysły i przepisy na blisko 70 dań, które przygotujemy szybko, a następnie bez problemu odpowiednio zapakujemy i zabierzemy ze sobą. Całe autorskie menu na superlunche podzielone zostało na cztery pory roku, które symbolizują naturalny cykl występujący w naturze. Wiosną kiedy wszystko budzi się do życia następuje cykl delikatnego oczyszczania, a w naszym menu powinny pojawić się kiełki, nowalijki i rośliny zielonolistne. Wiosna to lekkość, zatem w menu powinny królować delikatne zupy, odżywcze sałatki oraz lekkie, dopełnione świeżymi warzywami makarony.

Wśród wiosennych superlunche autorzy podają receptury na: sałatkę ze skiełkowanej fasolki mung lub komosy ryżowej, sałatkę z granatem, kiełkami i miłodymi ziemniakami z koperkiem, sałatę z pieczonymi szparagami w miodzie, zupę pomidorową z kiełkami, zupę warzywną z soczewicą, dal z kokosem, szpinak z komosą i sałatką, pomidorowe kluseczki, czy tofucznicę z czosnkiem niedźwiedzim, a także liczne pasty czy bruschetty. Wśród wiosennych propozycji nie brakuje też moich ukochanych dań z makaronem, jak np. makaron z sosem serowym i groszkiem, pasta z pesto rosso, makaron z kiełkami i kaparami,

Latem przychodzi czas na orzeźwiające, delikatnie wychładzające posiłki z przewagą świeżych sałat, sałatek, chłodników i makaronów z warzyw oraz  lekko parowane warzywa z dressingami. Autorzy przedstawiają receptury na takie kolorowe i smaczne sałatki, jak: sałatka z komosy, bazylii i orzeszków piniowych, sałatka z kukurydzy, czarnej soczewicy i kolendry, sałatkę z zieloną fasolką i smażonym tofu, czy sałatkę z bobem i pieczonymi warzywami. Wśród letnich zup znajdziemy przepisy na: zupę ziemniaczaną z bobem i oliwą, krem z groszku lub kukurydzy, zupę pomidorową z fenkułem, czy chłodnik szafranowy. Znajdziemy tutaj także propozycje na warzywa przyrządzane na parze z sosem serowym, bułką tartą czy masłem, pasty i humusy do chleba i makarony oraz risotto na zimno.

Jesień rozpoczyna czas odżywiania, rozgrzewania i ładowania akumulatorów, dlatego przychodzi pora na gotowane, mocniej przyprawione posiłki, rośliny strączkowe, dynie, kabaczki czy papryki, z którymi możemy przyrządzić delikatne, parowane gnocchi, zupy, makarony czy kasze z dobrze przyprawionymi warzywnymi gulaszami. Autorzy podpowiadają, jak przygotować, m.in.: zupę krem z pieczonej papryki i pesto, zupę dyniową z grzankami lub ziołami, curry z marchewki lub szpinaku i papryki, risotto z porem, jaglane gnocchi z sosem szpinakowym, orkiszotto z amarantusem i dynią, szaszłyki z tofu i guacamole, leczo, brązowy ryż z gomasio czy kaszę z sosem pieczarkowym.

Zima lubi pieczenie i delikatne podsmażanie, królują zatem dania rozgrzewające, duszone, odżywcze i energetyczne obfitujące w rozgrzewające zboża (jak żyto, gryka, brązowy ryż, orkisz czy amarantus) oraz burgery, zupy, zimowe sałatki na ciepło (z pieczonych warzyw), czy aromatyczne, rozgrzewające dale (indyjskie sosy z roślin strączkowych), kluski (jak jaglane pyzy ze skwarkami) czy makarony. Autorzy prezentują fenomenalne receptury na pastę a la putanesca, tuna past, puree z ziemniaków i tofu, pyzy jaglane ze skwarkami, kluski leniwe z kaszy jaglanej i tofu, zupę krem z selera z pieczonymi pomidorkami, zupę z buraków z ziemniakami, włoski krupnik, flaczki po marokańsku, kaszę gryczaną z warzywami czy szalotkowe risotto.

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy oraz podane przy każdym przepisie sposoby zapakowania lunchu, które dowodzą, że zdrowa i zalecana kuchnia sezonowa też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, stylizowanymi na kuchnię retro, co w naszym odbiorze, jest pomysłem apetycznym i ciekawym. Ta książka, podobnie jak lunche na wynos, bez zbędnego wysiłku, może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…

Polecamy serdecznie.

 

Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło: Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.

Wydawnictwo Zwierciadło






FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...