Karob – gdzie występuje?

27 sierpnia 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Mączka chleba świetojanskiego – inaczej karob powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnym.

Można go dodawać do wypieków, budyniów, wyrobu bloków czekoladowych czy do napoju kakao. Jedyne o czym warto pamiętać, to aby dodać karobu połowę mniej niż kakao.

Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz trawienny – obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm. Z racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i innych alergii. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.

Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla osób zmagających się z uciążliwymi migrenami. Nie zawiera także fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie. Jest natomiast bogatym źródłem białka – zawiera go ok. 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz D. Zawiera również sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mikrolementy, jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel. W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku.

Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są uzależniające i mogą być przyczyną alergii. Kofeina, oddziałuje na mózg, i narządy zmysłów wywołując nerwowość i nadpobudliwość – szczególnie u dzieci, które jedzą spore ilości czekolady czy kakao. Z diety kobiety karmiącej może być przenoszona do organizmu niemowlęcia wraz z mlekiem, także kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w kofeinę.

Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Węglowodany są odpowiedzialne za konsystencję, co można wykorzystać stosując proszek do zagęszczania dań. Ta właściwość jest też pomocna przy leczeniu refluksu – dodając karobu do dań zagęszczamy je jest korzystne w nadkwasocie i refluksie. Taniny z karobu nie są rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii. Te właściwości warto wykorzystywać w przypadku wystąpienia biegunki.

W przypadku dzieci do 15 g proszku dziennie wprowadzając stopniowo, każdego dnia więcej. Karob można zmieszać np. z utartym jabłkiem albo innym owocem/produktem mlecznym. Dorośli przynajmniej 20 g dziennie.

I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao! :)

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl