Karnawałowe dania
Jak karnawał to tylko a’ la Rio de Janeiro! Latynoskie rytmy, żywiołowe stroje, prawdziwe szaleństwo! Jeśli nie możesz wybrać się na tydzień do Rio, nic straconego! Stwórz karnawałową atmosferę w swoim domu! Oczywiście niezbędnym elementem udanej zabawy jest jedzenie. Jak na Brazylię przystało nie może zabraknąć pieczonego mięsa, warzyw i oczywiście salsy. Dlatego na karnawałowym stole powinny pojawić się Enchilady z kurczakiem i salsą verde oraz Caipirinia!
Enchilady z kurczakiem i salsa verde
Składniki:
3 szklanki salsa verde (gotowej lub własnej roboty)
1 łyżka oleju
12 kukurydzianych tortilli, opieczonych na palniku kuchenki lub na patelni i zawiniętych w ściereczkę
1,5 -2 piersi z kurczaka pokrojonegona kawałki
200 g queso blanco, rozkruszonego
Sałatka:
6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
pół główki sałaty rzymskiej
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżeczki oleju roślinnego
gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190° C. Rozgrzać patelnię na dość dużym ogniu i wlać olej. Wlać salsę i podgrzewać, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, ok. 3 minut. Kolejno maczać tortille w salsie, wkładać do środka mięso kurczaka, zwijać i układać ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Polać resztą salsy i posypać serem. Zapiekać około 15 minut, aż sos zacznie bulgotać, a enchilady się zagrzeją. Tymczasem wymieszać rzodkiewki i sałatę z olejem, octem winnym, solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę na gorących enchiladach i od razu podawać.
Caipirinia
Składniki:
1 butelka Cachacy
5 limonek
10-11 łyżek (150-165 ml) cukru
1 kawałek imbiru
pęczek mięty
kostki lodu
Przygotowanie:
Limonki pokroić na kawałki i wrzucić do dużego dzbanka. Wsypać cukier. Imbir obrać, drobno posiekać i dorzucić do limonek. Ugniatać wszystko tłuczkiem przez 1-2 minuty. Dopełnić dzbanek lodem i nieco pokruszyć tłuczkiem. Wlać cachacę, zamieszać i ewentualnie dosłodzić. Oderwać listki mięty z gałązek, porwać na kawałki i dorzucić do dzbanka. Zamieszać i rozlać do szklanek.
Udanej i smacznej zabawy życzy PizzaPortal.pl.