Karmelizowane żeberka wieprzowe

30 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

żeberka karmelizowane

6 porcji żeberek wieprzowych po około 100 gram każda

liść laurowy

świeżo mielony pieprz

łyżeczka soli

mała marchewka pokrojona w kostkę

cebula pokrojona w kostkę

 

na marynatę:

wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml czerwonego wina

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku

100 ml sherry

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki miodu

 

przygotowanie;

 

żeberka wieprzowe umieścić w garnku, dodać liść laurowy, pieprz, sól, marchew, cebulę, całość zalać gorącą wodą, tak aby przykryła mięso. Całość doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować żeberka w niskiej temperaturze przez około godzinę. Marynatę zmieszać. Ugotowane żeberka wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do marynaty, odstawić na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C, wyjąć żeberka z marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec, W czasie pieczenia mięso co jakiś czas macerować marynatą. Piec około 20 minut do zrumienienia, podawać ze szczypiorem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...