Karkówka w delikatnej glazurze z sałatką z sosem czosnkowym
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– schab karkowy pokrojony w 1 cm grubości steki – 400 g
– Sos Hellmann’s Czosnkowy – 100 ml
– Przyprawa do karkówki Knorr – 1 łyżka
– Ketchup Hellmann’s Extra Hot – 100 ml
– sos sojowy jasny – 50 ml
– świeży imbir – 20 g
– miód – 2 łyżki
– ocet – 1 łyżka
– pomidor – 1 sztuka
– awokado – 1 sztuka
– kolendra – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
1. Rozpocznij od przygotowania marynaty. Na dnie dużej miski wymieszaj ostry ketchup, ocet, sos sojowy, drobno starty imbir, miód oraz Przyprawę do karkówki Knorr złożoną ze specjalnie zestawionych przypraw nadających mięsu wyjątkowego smaku. Do powstałego sosu wrzuć karkówkę pokrojoną w steki – plastry o grubości ok. 2cm. Dokładnie wymieszaj. Aby mięso przesiąkło przyprawami karkówkę zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
2. Steki ułóż na ruszcie lub rozgrzanej patelni i grilluj przez ok. 10 minut na każdej stronie. Gdy nie będzie już z nich wypływała krew – będą gotowe.
3. Przygotuj sałatkę. Dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij nożem pestkę i wydrąż łyżką ze skórki. Pomidory i awokado pokój w kostkę i wymieszaj. Posyp posiekaną nacią kolendry, a na koniec polej kremowym sosem czosnkowym Hellmann’s.