Karkówka nadziewana parówką i suszonymi pomidorami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Karkówka około 1 kg
- Parówki cienkie np. berlinki
- Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem
- Wegeta
- Pieprz
- Majeranek
- Papryka słodka
- Sos:
- Keczup
- Musztarda
- Coca cola
- Musztarda z czerwonym winem Kamis
- Olej
Karkówkę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, wstawić do lodówki. (najlepiej zrobić to na noc). Na drugi dzień w karkówce zrobić 3 otwory nożem i włożyć parówki i suszone pomidory. Zaszyć nitką, aby w czasie pieczenia nie wyszło nadzienie. Na wierzchu karkówkę posmarować musztardą z czerwonym winem i wstawić do piekarnika. W między czasie zrobić sos: łyżkę keczupu, łyżkę musztardy i 50 g coca coli wymieszać i polać karkówkę w trakcie pieczenia. Po upieczeniu pokroić na grube plastry. Można podawać z żurawiną.