Karczoch – co zawiera i jak podawać?

21 sierpnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co wiesz o karczochu?

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny, charakterystyczny smak. Karczochy w naturze osiągnąć mogą nawet 1,5 m, jednak najbardziej pożądane są najmniejsze okazy, a dokładnie ich ,,serce”, czyli delikatna podstawa kwiatu, który zbiera się, zanim rozkwitnie. Charakteryzuje się ono lekko gorzkawym aromatem, nieocenionym szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Włosi przygotowują karczochy na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest nadziewanie ugotowanych warzyw i podawanie ich z ziołowymi sosami w towarzystwie anchois, suszonych pomidorów czy oliwek. Etykieta nakazuje, by spożywać karczochy palcami, lewą ręką przytrzymując warzywo, prawą odrywając liście i maczając je w sosie. Powszechne jest także zalewanie płatków oliwą i przechowywanie ich w niskiej temperaturze.

Poza oryginalnym, charakterystycznym smakiem, karczochy odznaczają się też niespotykanymi wręcz właściwościami prozdrowotnymi. Po pierwsze polecane są wszystkim, przebywającym na diecie, bowiem 100 g rośliny zawiera jedynie 10 kcal. Poza tym zawiera ona całe mnóstwo witamin i elementów odżywczych. Są to m.in. kwasy jabłkowy, cytrynowy i mlekowy, flawonoidy, cynaryna, garbniki, sterole, witamina A oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych składników karczochy obniżają poziom cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych. Dodatkowo działają odtruwająco, pomagają w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przynoszą ulgę w problemach trawiennych.

W Polsce, mimo, że nie zawsze uda się kupić świeże karczochy, na szczęście można dostać te warzywa w innej formie, np. zamknięte w słoiku. Istnieją więc karczochy peklowane w oleju, w przyprawach, a nawet peklowane karczochy z grilla. Pokrojone w kawałki serca karczochów, zebrane tuż przed kwitnieniem zachwycają charakterystycznym, intensywnym smakiem, który dzięki wcześniejszemu grillowaniu zyskuje na swej głębi. Wykwintny śródziemnomorski smak docenią amatorzy kuchni włoskiej, dla których walory smakowe są równie ważne co właściwości zdrowotne. Karczochy stosowane są bowiem w profilaktyce chorób serca i miażdżycy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu – zachęca Małgorzata Przeździecka, Marketing Manager z firmy Scandic Food.

Następnym razem podczas przygotowywaniu obiadu warto odejść choć na dzień od tradycyjnej surówki czy fasolki szparagowej na rzecz karczocha – oryginalnego, smacznego i jakże zdrowego. Dziś, na przystawkę, proponujemy jednak kanapkę dla smakoszy:

PRZEPIS NA KANAPKĘ DLA SMAKOSZY:

Do przygotowania porcji na cztery osoby  wystarczy osiem kromek chleba, najlepiej włoskiego, tyle samo plasterków dojrzewającej i niezwykle aromatycznej szynki serrano, cztery liście kruchej sałaty np. frillice, osiem plasterków świeżej mozarelli, oliwa, grillowane karczochy oraz paski suszonych pomidorów SVANSØ. Przygotowanie jest niezwykle proste. Przygotowanie należy rozpocząć od podpieczenia na oliwie kromki chleba. Gdy już będzie chrupiący, podobnie obsmażoną szynkę, sałatę, mozarellę i pomidory ułożyć na kanapce, przekroić na pół i serwować! Smakuje wyśmienicie ze świeżą sałatką oraz kieliszkiem wody mineralnej z limonką. To pożywne oraz smaczne danie, które może być zarówno przekąską, jak i służyć za pełnowartościową kolację.

www.scandic-food.pl