Kapusta zasmażana
Składniki:
– 500 g kapusty kiszonej
– 150 g boczku wędzonego
– 1 cebula
– olej
– ziele angielskie
– liść laurowy
– pieprz
– szczypta kminku
– jeden grzybek suszony
– 1 łyżka siekanej natki pietruszki
– mąka
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.