Kapusta z grzybami z podsmażanymi żeberkami
1 główka kapusty
1 kg żeberek
garść grzybów suszonych
1,2 kg grzybów leśnych (mogą być różne)
pętko kiełbasy
30 dag boczku wędzonego lub innej wędliny
1 marchew
2 cebule
wegeta
pieprz
listek
ziele angielskie
masło do smażenia
Żeberka umyć, gotować do miękkości. Wyjąć. Do wywaru wrzucić poszatkowaną kapustę z marchewką, gotować 1/2 godziny, następnie dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną wędlinę z cebulą. Dodać także wcześniej namoczone grzyby suszone. Wszystko gotować do miękkośći z wszystkimi przyprawami. Grzyby leśne umyć, pokroić, także poszatkować drobno cebulę. Podsmażyć na maśle razem z żeberkami na złoty kolor, doprawić do smaku.Żeberka wraz z grzybami i cebulą wyłożyć na półmisek i wkoło obłożyć kapustą z grzybami. Bardzo smaczne, aromatyczne danie i smakuje zupełnie inaczej jak zwykła kapusta.