Kapusta z grzybami wigilijna

23 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kapusta kiszona 1,5 kg
  • grzyby suszone 15 dag najlepiej borowiki
  • cebula 1 szt
  • olej lniany 1/4 szklanki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1 szczypta
  • mąka 1 łyżka

Kapustę kiszoną należy opłukać, zalać wodą i gotować. Pod sam koniec jej gotowania należy doprawić do smaku. Grzyby należy  wcześniej namoczyć, odcedzić i usmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy zmiękną posolić je i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować do miękkości. Zrobić zasmażkę z mąki i oleju lnianego i zaprawić kapustę. Wersja na wigilię.

file1290510700