Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 300 g grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- oliwki marynowane – ilość wg. uznania
- koperek, pietruszka do smaku
- sól, pieprz- do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, dokładnie umyć i pokroić na małe plasterki. Następnie podsmażyć grzybki na oleju na złoty kolor i włożyć do brytfanki. Koperek, pietruszkę umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w pierścienie . Paprykę pokroić w kostkę. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki (pałeczki). Cebulę, paprykę i marchewkę smażyć na oleju na złoty kolor – następnie dodać grzybki i podsmażyć całość około 2-3 minut.
Kapustę poszatkować i dodać soli. Następnie kapustę przekładamy do brytfanki, podlewamy wodą, na małym ogniu dusimy około 30-40 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy grzyby, cebulę, paprykę, oliwki i marchewkę, pietruszkę oraz koperek i przez kolejne 15-50 minut dusimy – co jakiś czas mieszając. Danie podajemy na ciepło.
Smacznego