Kapusta z grzybami

28 lutego 2011, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 300 g grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • oliwki marynowane – ilość wg. uznania
  • koperek, pietruszka do smaku
  • sól, pieprz- do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć i pokroić na małe plasterki. Następnie podsmażyć grzybki na oleju na złoty kolor i włożyć do brytfanki. Koperek, pietruszkę umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Cebulę  pokroić w pierścienie . Paprykę pokroić w kostkę.  Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki (pałeczki). Cebulę, paprykę i marchewkę smażyć na oleju na złoty kolor – następnie dodać grzybki i podsmażyć całość około 2-3 minut.

Kapustę poszatkować i dodać soli. Następnie kapustę przekładamy do brytfanki, podlewamy wodą, na małym ogniu dusimy około 30-40 minut  co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy grzyby, cebulę, paprykę, oliwki i marchewkę, pietruszkę oraz koperek i przez kolejne 15-50 minut dusimy – co jakiś czas mieszając. Danie podajemy na ciepło.

Smacznego

file1298905718