Kapusta z grzybami

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kapusta z grzybami

Czas : 4 dni

Składniki :
3 kg kiszonej kapusty
1 słoik suszonych grzybów( taki 1/2 litra objętości – nie umiem ile to jest na wagę , w każdym razie grzybów ma być dużo )
1 szklanka oliwy słonecznikowej
pieprz mielony
maggi w płynie ( lub warzywne kostki bulionowe cukier ( lub miód )
Potrawę zaczyna się przygotowywać cztery dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny.Odcedzić . . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić , wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi, miodem ( lub cukrem ) . Przez następne dwa dni do Wigilii podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny.

Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .

 

nadesłane: Babciagramolka