Kapusta z grochem

19 października 2012, dodał: CafeBabilon
Artykuł zewnętrzny
To danie z rodzinnego domu mojego męża. U mnie czegoś takiego się nie robiło i poznałam jej smak podczas pierwszych Świąt Bożego Narodzenia, które spędziłam u teściów. Taką kapustę robiła babcia mojego męża i to nie tylko jako danie wigilijne – dziadek uwielbiał ją, więc co jakiś czas można było się załapać na miseczkę kapuchy.

Jako danie wigilijne powinna być postna, lecz nawet babcia, dość restrykcyjna wobec tradycji, nie odmawiała jej odrobiny skwareczków. Kapusta robiona poza wigilią zawsze miała ich dużo więcej – mniej zdrowo, ale o ile smaczniej.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg suchego grochu
  • 1 spora cebula
  • 5 łyżek tłuszczu (olej lub smalec) lub 5 dkg surowego wędzonego boczku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu – nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele – tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.

Kapustę ugotować w drugim garnku z dodatkiem listków  laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać, ja tego raczej nie robię – groch zniweluje kwas, a  taka przepłukana może się okazać zbyt jałowa i przez to mało smaczna.

Cebulkę podsmażyć na tłuszczu (oleju, smalcu lub przesmażonym drobno pokrojonym boczku) – ma być lekko złota.

Groch i  kapustę wymieszać, dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.

file1350637976