Kapusta z grochem
Jako danie wigilijne powinna być postna, lecz nawet babcia, dość restrykcyjna wobec tradycji, nie odmawiała jej odrobiny skwareczków. Kapusta robiona poza wigilią zawsze miała ich dużo więcej – mniej zdrowo, ale o ile smaczniej.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg suchego grochu
- 1 spora cebula
- 5 łyżek tłuszczu (olej lub smalec) lub 5 dkg surowego wędzonego boczku
- 2-3 liście laurowe
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu – nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele – tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.
Kapustę ugotować w drugim garnku z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać, ja tego raczej nie robię – groch zniweluje kwas, a taka przepłukana może się okazać zbyt jałowa i przez to mało smaczna.
Cebulkę podsmażyć na tłuszczu (oleju, smalcu lub przesmażonym drobno pokrojonym boczku) – ma być lekko złota.
Groch i kapustę wymieszać, dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.