Kapusta z grochem

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Groch zkapustą

.
Czas :3 godziny

Składniki :

25 dag kiszonej kapusty
10 dag łuskanego grochu
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 łyżka masła
pieprz mielony
kminek

Groch namoczyć na 2 godziny .Gotować w wodzie której się moczył do miękkości .Odcedzić . Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna , zalać wodą , dodać kostkę bulionową i gotować przez 30 minut. Odcedzić . Dodać groch . Wymieszać . Włożyć masło. Chwilę zasmażać . Doprawić kminkiem i mielonym pieprzem .

Jeśli groch z kapustą ma być podawany do kluch można dodać do niej wysmażony na skwarki boczek z tłuszczem od smażenia ( zamiast masła ).

 

nadesłane: Babciagramolka