Kapusta kiszona z mandarynką II

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo mi odpowiada zestawienie smaku kapust kiszonej ( takiej delikatnie ukiszonej ) ze słodyczą mandarynek.

Czas :5 minut

Składniki :

  • 30 dag kiszonej kapusty ( mało kwaśnej )
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 3 słodkie mandarynki
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • pieprz  kolorowy grubo mielony
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki miodu pomarańczowego

Odcisnąć kapustę z soku ( jak jest za kwaśna to lekko przepłukać ).Mandarynki pokroić w kawałki, a cebulę w piórka .Wymieszać kapustę, cebulę , mandarynki, natkę pietruszki .Miód rozetrzeć w oleju i polać kapustę. Zamieszać. Doprawić do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem.

Oczywiście można użyć również innego delikatnego miodu – dałam pomarańczowy bo jest w tej samej tonacji smakowej co mandarynki i zwyczajnie po prostu był w domu.

file1292832618