Kapusta kiszona z mandarynką II
Artykuł zewnętrzny
Bardzo mi odpowiada zestawienie smaku kapust kiszonej ( takiej delikatnie ukiszonej ) ze słodyczą mandarynek.
Czas :5 minut
Składniki :
- 30 dag kiszonej kapusty ( mało kwaśnej )
- 1 mała cebulka czerwona
- 3 słodkie mandarynki
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki miodu pomarańczowego
Odcisnąć kapustę z soku ( jak jest za kwaśna to lekko przepłukać ).Mandarynki pokroić w kawałki, a cebulę w piórka .Wymieszać kapustę, cebulę , mandarynki, natkę pietruszki .Miód rozetrzeć w oleju i polać kapustę. Zamieszać. Doprawić do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Oczywiście można użyć również innego delikatnego miodu – dałam pomarańczowy bo jest w tej samej tonacji smakowej co mandarynki i zwyczajnie po prostu był w domu.