Kapuśniak z trąbkami
Trąbki to grzyb z rodziny tej same co znane kurki – równie smaczny choć mniej znany
składniki:
* kapusta kiszona,
* pieprzniki trąbkowe suszone,
* cebula biała,
* żeberka wieprzowe,
* marchewka,
* słonina,
* ziemniaki,
* pieprz ziołowy,
* Lubczyk,
* natka pietruszki,
* ziele angielskie,
* liść laurowy,
* mąka pszenna
sposób przygotowania: Pasek żeberka wieprzowego, kawałek taki na 5-6 kostek, opłukałam i włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą, dodałam 2 kulki ziela i jeden duży liść laurowy. Gotowałam ok. 30 min. aż mięso było prawie miękkie. Następnie dodałam posiekaną kapustę kiszoną, ok. 30 dkg oraz 2 garści suszonych pieprzników trąbkowych i gotowałam dalej 10 min.. Dorzucając grzyby lekko je pokruszyłam – nie trzeba ich moczyć bo są cienkie i zdążą się ugotować. Przygotowałam resztę warzyw. Jedną, niedużą marchewkę starłam na tarce jarzynowej. 1 cebulę posiekałam. 5 sporych ziemniaków obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam w drugim garnku wodą tylko tyle żeby je przykryła i ugotowałam prawie do miękkości. 1 czubatą łyżkę pokrojonej w drobną kosteczkę słoniny zrumieniłam na patelni a kiedy wytopił się tłuszcz dodałam cebulę i marchew – podsmażyłam razem aż warzywa zaczęły się rumienić po czym oprószyłam 1 łyżką mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do kapusty. Dodałam także ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Jeśli zupa będzie za gęsta to można dolać trochę wody.
Doprawiłam zupę pieprzem ziołowym i 1 łyżeczką lubczyku. Gotowałam razem jeszcze ok. 10-15 min. a potem odstawiłam żeby zupa odpoczęła. Przed podaniem wyjęłam żeberko i usunęłam z niego kości a mięso pokroiłam i włożyłam z powrotem. Podając posypałam posiekaną natką pietruszki.