0
Rozgrzewający kapuśniak w nieco zmienionej, nowoczesnej postaci skradnie Wasze kubki smakowe. To doskonała zupa na sezon jesienno-zimowy, dzięki aromatycznym przyprawom doskonale rozgrzewa i wzmacnia, podana ze świeżą bułeczką doskonale zaspakaja apetyt.
składniki:
1/2 główki włoskiej kapusty
4 łyżki czerwonej soczewicy
20 dag kurczaka (pierś lub udko)
1 bakłażan
6 pomidorów suszonych z zalewy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
czerwona papryka
cebula
1 litr wody
2 lyżki oliwy
koperek, natka pietruszki
sól, pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, curry, oregano
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać poszatkowaną kapustę i paprykę, chwilkę smażyć. pomidory pokroić i dodać do kapusty, cebulkę posiekać i również dodać do kapusty. Bakłażana pokroić w półplastry, dodać do rondla. Całość dusić około 10 minut, zalać wodą, zagotować, dodać kurczaka i koncentrat oraz soczewicę. Całość dusić około 20 minut, na koniec przyprawić przyprawami, oraz zieleniną.
Uwagi: miłośnicy kasz mogą zagęścić zupę dwiema łyżkami kaszy jaglanej lub perłowej, a osoby które wolą ziemniaki w zupie mamy dobrą wiadomość: można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka w połowie gotowania potrawy.