Kapuśniak z suszonymi pomidorami z bakłażanem

23 listopada 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

0

Rozgrzewający kapuśniak w nieco zmienionej, nowoczesnej postaci skradnie Wasze kubki smakowe. To doskonała zupa na sezon jesienno-zimowy, dzięki aromatycznym przyprawom doskonale rozgrzewa i wzmacnia, podana ze świeżą bułeczką doskonale zaspakaja apetyt.

kapuśniak z pomidorami

składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty

4 łyżki czerwonej soczewicy

20 dag kurczaka (pierś lub udko)

1 bakłażan

6 pomidorów suszonych z zalewy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

czerwona papryka

cebula

1 litr wody

2 lyżki oliwy

koperek, natka pietruszki

sól, pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, curry, oregano

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać poszatkowaną kapustę i paprykę, chwilkę smażyć. pomidory pokroić i dodać do kapusty, cebulkę posiekać i również dodać do kapusty. Bakłażana pokroić w półplastry, dodać do rondla. Całość dusić około 10 minut, zalać wodą, zagotować, dodać kurczaka i  koncentrat oraz soczewicę.  Całość dusić około 20 minut, na koniec przyprawić przyprawami, oraz zieleniną.

Uwagi: miłośnicy kasz mogą zagęścić zupę dwiema łyżkami kaszy jaglanej lub perłowej, a osoby które wolą ziemniaki w zupie mamy dobrą wiadomość: można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka w połowie gotowania potrawy.