Kapuśniak z kaszą
Artykuł zewnętrzny
To smak z dzieciństwa – moja Babcia gotowała często taki kapuśniak… z zakiszonej przez siebie kapusty i zawsze na żeberkach wieprzowych…
Składniki
- na 4 porcje:
- 4 kawałki chudych żeberek wieprzowych (szer. tak na dwie kostki czyli ok. 6-8 cm)
- 25 dkg dobrze ukiszonej białej kapusty (musi być kwaśna)
- 1 cebula
- 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej (t. mazurska)
- garstka suszonych grzybków np. podgrzybków
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1 łyżka drobno pokrojonej słoniny lub wędzonego boczku
- do smaku: sól i pieprz mielony
Opis przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć niewielką ilością soli i mielonego pieprzu, odstawić na ok. 30 min.. Grzybki pokruszyć, zalać ok.0,5l gorącej wody, odstawić na 30 min..Garnek postawić na ogniu, kiedy dno się rozgrzeje włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (bez dodatku tłuszczu), wlać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, dodać poszatkowaną kapustę, listki laurowe, kminek i ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok.10 min..Następnie dodać opłukaną na sicie kaszę i dolać ok. 0,5l, gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Rozgrzać patelnię, stopić słoninę/boczek na skwarki, dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć aż się zezłoci, dodać do zupy, doprawić ew. solą i pieprzem. Zupa powinna być dość gęsta, z lekko rozgotowaną kaszą i mięciutkim, odchodzącym od kości, mięsem.