Kapuśniak na żeberkach
Składniki:
żeberka – 1/2 kg
kapusta kiszona – 25 dag
marchew – 1 szt
pietruszka – 1 szt
seler – 1/4 szt
por/.biała część/ – 1 szt
cebula – 1 duża
olej – 2łyzki
smalec – 2 łyżki
mąka – 1 łyżka
ziemniaki 3-4 szt
ziele angielskie 2 ziarenka
listek laurowy – 1 szt
sól i pieprz – do smaku
kminek mielony – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Żeberka umyć,włożyc do garnka,wlać 2,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia a nastepnie zszumować.Warzywa obrać dodać do zupy,włożyć listek laurowy oraz ziele angielskie,posolić i gotowac do miękkości żeberek.
Obraną cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju,przełożyć do garnka.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę,dodajemy do zupy a kiedy będą prawie ugotowane dodajemy pokrojoną kapustę.Zupę zaprawiamy zasmazką zrobioną ze smalcu i mąki,żeberka wyjmujemy,usuwamy kostki,kroimy na kawałki i wkładamy do garnka.Zupę doprawiamy do smaku solą,pieprzem oraz kminkiem.
W trakcie gotowania uzupełniamy zupę wrzącą wodą,bo płyn nam się wygotuje.
Smacznego!