Kapuśniak na kurczaku

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czasami trzeba gotować dla kogoś kto powinien jadać lekkie dania .Z takiej potrzeby wziął się ten przepis . A że kapuśniak wyszedł naprawdę smaczny , wszedł na stałe do rodzinnego menu .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1/2 kurczaka

¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )

2 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pory

4 średnie ziemniaki

2 łyżeczki kminku

1 łyżka usiekanego koperku

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

2  Bulionetki drobiowe Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )

1 łyżka Deliktu ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra

1,2 litra wody

Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski , a ziemniaki w kostkę . Marchew , pietruszkę , seler , ziemniaki obrać . Porę oczyścić . 1 marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka, kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki i marchew w talarkach . Zalać wodą . Dodać przyprawy, kminek . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje).Obrane mięso z kurczaka podzielić na kawałki i dodać do zupy ( bez skóry ).Wsypać koperek. Doprawić . Na talerzach posypać natką pietruszki .

file1271170229