Kapuśniaczki
Artykuł zewnętrzny
KAPUŚNIACZKI
Na ciasto:
*0,5 kg mąki
*2 jajka
*5 dag drożdży
*1 szkl śmietany
*20 dag margaryny
*sól
Na farsz:
*50 dag kapusty kiszonej
*50 dag pieczarek
*1 cebula
*pieprz,sól
Z podanych składników na ciasto zagnieść dokładnie ciasto.
Kapustę gotować do momentu,aż przestanie być kwaśna.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekać bardzo drobno.Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszać
i doprawić.Ciasto rozwałkować i wycinać dowolnej wielkości prostokąty.
Na jednym końcu wyłożyć farsz i zawijać ruloniki.Końcówkę delikatnie zlepić.
Wierzch posmarować białkiem.Piec w 180 stopniach,aż kapuśniaczki się zarumienią.