Kanapki z truskawkami i jogurtem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 20 dag truskawek
– 2 kiwi
– 4 bułki z ziarnami
– 1-2 gałązki mięty
– łyżka octu balsamicznego
– 4-6 łyżek cukru
– łyżka pestek słonecznika
Kiwi przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, a następnie pokroić go na niewielkie kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i skropić octem balsamicznym, posypać połową cukru i odłożyć na chwilę. Miętę opłukać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jogurt wymieszać z resztą cukru. Bułki przekroić na pół. Spodnią część posmarować jogurtem, przykryć wierzchem i znów posmarować jogurtem. Posypać truskawkami oraz kawałkami kiwi. Na koniec ozdobić listkami mięty.