Kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera
Artykuł zewnętrzny
Potrzebujemy:
2 bakłażany
2 garście liści młodego szpinaku
2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
kozi ser
oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano
Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie) upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.