Kalarepki faszerowane wg Buni
W towarzystwie koperku i marchewki- pycha.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 3 duże młode kalarepki
- 30 dag mięsa mielonego
- 5 dag ryżu
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- maggi
- pieprz mielony
- sól
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach. Ściąć górną część. Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Wymieszać mięso, ryż, cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki z górką. Przykryć ściętymi denkami (ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały). Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką, wsypać koper, dołożyć masło. Zalać wodą – dodać kostkę bulionową. Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ).
Wyjąć. Podawać obłożone marchewką, posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem.
Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )