Kalarepka duszona z koperkiem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kalarepka duszona z koperkiem

26 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kalarepa

słodko-chrupiąca jarzynka, wspaniały dodatek do obiadu…

Składniki:

1 duża kalarepa
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
ew. 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Etapy przygotowania:

Kalarepkę umyć, odciąć liście – te młode, ładniejsze zachować – kalarepkę cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. W rondelku roztopić masło, wrzucić kalarepkę, obtoczyć w maśle, dodać sól i cukier, podlać kilkoma łyżkami wody, ew. na wierzchu ułożyć liście, dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjmujemy liście a do kalarepki dodajemy mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody i dusimy jeszcze 2-3 min.. Na koniec dodajemy połowę koperku, mieszamy. Podajemy posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi.

Przepis dodany przez: Pyza



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...