Kalafiorowa zielona pagoda
Artykuł zewnętrzny
Bardzo lubię kalafiory. A zielony cenię sobie nie tylko za smak , ale i za fantastyczny wygląd. Kojarzy mi się z taką orientalna pagodą
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 zielony kalafior
- sól
- cukier
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki usiekanego koperku
Kalafior oczyścić z liści i wyciąć ile się da głąba ( tak by kalafior się nie rozpadał w gotowaniu ). Włożyć do wysokiego garnka , zalać wodą , osolić ( 1 łyżeczka ), dodać cukier ( 1 łyżeczka ) i gotować aż będzie miękki. Zarumienić na maśle bułkę tartą. Wyjąć ostrożnie kalafior z garnka .Podawać w całości lub podzielony na różyczki polany masłem z bułką tartą . Posypać koperkiem .
Może byś samodzielnym daniem z ziemniakami z wody lub dodatkiem do II dań.