Kalafiorowa zielona pagoda

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię kalafiory. A zielony cenię sobie nie tylko za smak , ale i za fantastyczny wygląd. Kojarzy mi się z taką orientalna pagodą

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 zielony kalafior
  • sól
  • cukier
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki usiekanego koperku

file1287762858

Kalafior oczyścić z liści i wyciąć ile się da głąba ( tak by kalafior się nie rozpadał w gotowaniu ). Włożyć do wysokiego garnka , zalać wodą , osolić ( 1 łyżeczka ), dodać cukier ( 1 łyżeczka ) i gotować aż będzie miękki. Zarumienić na maśle bułkę tartą. Wyjąć ostrożnie kalafior z garnka .Podawać w całości lub podzielony na różyczki polany masłem z bułką tartą . Posypać koperkiem .

Może byś samodzielnym daniem z ziemniakami z wody lub dodatkiem do II dań.