Kalafior zapiekany

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kalafior zapiekany

Czas : 1 godzina

Składniki :
3/4 małego kalafiora ( ¼ po ugotowaniu użyć do zrobienia zupy )
4 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 żółtko
3 łyżki utartego sera ( ostrego – ja użyłam Chedar )
gałka muszkatołowa mielona
pieprz mielony
sól

Kalafior i ziemniaki ugotować do miękkości .Odcedzić ( wodę z gotowania kalafiora można użyć do zrobienia zupy kalafiorowej ).Z ziemniaków zrobić puree .Kalafior podzielić na różyczki .W rondelku roztopić masło .Wsypać mąkę .Wymieszać .Wlać śmietankę .Wrzucić ser . Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera .Dodać żółtko zmieszane z łyżką sosu . Doprawić gałką muszkatołową , solą i pieprzem .W 2 naczyniach do zapiekania wysmarowanych masłem ułożyć ziemniaki .Polać kilkoma łyżkami sosu. Na ziemniakach ułożyć różyczki kalafiora .Polać je pozostałym sosem . Zapiekać w gorącym piekarniku przez 20 minut.

 

nadesłane: Babciagramolka