Kalafior z orzechami

25 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kalafior z orzechami

Ciekawy smak zwykłego , gotowanego kalafiora .

Czas .: 30 minut

Składniki :1 kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki masła
½ szklanki pokruszonych drobno orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej

Kalafiora podzielić na różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić . Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać masłem z orzechami i bułką tartą .

Takiego kalafiora można podawać jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub bez ).

Można dodatkowo posypać usiekanym koperkiem .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...