Kalafior dla dziecka – sposoby przygotowania
Na pewno nie każde dziecko lubi warzywa, jednakże do zdrowej diety są one niezbędne. Każda mama nie jeden raz zastanawia się w jakiej formie podać dziecku warzywo, tak aby zjadło ze smakiem i nie wybrzydzało. Nie zawsze się to uda, jednakże warto próbować na każdy sposób. Najprostszym sposobem, aby dziecko polubiło warzywa jest różnorodność. Jednakże nie tylko ona jest tu potrzebna. Warto także urozmaicać danie.
Weźmy dziś na stół kalafior. Warzywo za którym dzieci raczej nie przepadają. Ale kto wie, być może ten przepis przypadnie do gustu nie tylko tym najmłodszym.
Kalafior ma bardzo wiele składników, które wspomagają nasz organizm. Ma ogromną ilość błonnika pokarmowego, który ma zdolność wiązania wody, przez co zwiększa treść pokarmową. Wpływa również na prawidłowe wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Zawiera również potas , który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej, a regulując pH komórkowe, zapewnia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Pierwiastek ten ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Wapń, który jest dobrze wszystkim znany, jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, magnez zwany pierwiastkiem życia a także miedz, cynk, żelazo, fluor i jod. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu.
Gwarantuje wam, że maluchy polubią tą potrawę. Aby wzmocnić wyrazistość smaku, można dodać ser – taki, który dziecko lubi.
Kalafior najlepiej kupić z wiadomego źródła, aby nie był faszerowany zbędnymi substancjami, które później trafiają do organizmu. Oczywiście, najlepszy taki z własnej uprawy, jednakże wiadomym jest, że nie każdy posiada swój warzywniak, dlatego należy po prostu być ostrożnym, jeżeli chodzi o wybór warzyw.
Kalafior z serem
Przygotowanie:
¾ różdżki kalafiora
1 łyżka wody (15ml)
Odrobina sera, jedna łyżka startego na wiórki serca wystarczy.
Kalafior należy gotować na parze aż będzie miękki, około 5-8 minut. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i czekamy aż trochę wystygnie. Kolejny krok to rozdrobnienie go za pomocą widelca i posypanie startym serem. Dlatego też należy pamiętać, aby wybrać odpowiedni ser – taki, które dziecko lubi i z przyjemnością będzie się zajadać.
Placuszki z kalafiora
składniki:
- kalafior,
- 1-2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- mąka lub bułka tarta,
- olej lub oliwa
Ugotowanego kalafiora rozgniatamy na miazgę (tak jak ziemniaki, tłuczkiem). Do rozgniecionego kalafiora dodajemy cale jajko lub dwa (zależy to od wielkości kalafiora) solimy, pieprzymy dla smaku wedle uznania. Gdyby masa okazała się za rzadka można dosypać trochę maki lub bułki tartej. Nasza masa musi mieć konsystencję masy na placki ziemniaczane. Oczywiście siekamy tez natkę pietruszki i dodajemy do masy. nakładając łyżką smażymy na oleju lub oliwie, aż zrobi się złota skorka z obu stron. smacznego.
Jeżeli chcemy zwiększyć porcję, należy podwoić ilość składników.
Życzę smacznego!
zobacz również:
Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora |
Stek z kalafiora – przepis na zdrowy obiad! |
Zdrowa zupa kalafiorowa inaczej – pomysłowe przepisy! |