Kalafior ciemnieje podczas gotowania? Zrób to, a będzie biały jak śnieg

dodał: Ewelina Szadkowska
Wielbiciele kuchni roślinnej uwielbiają kruchą strukturę i delikatny smak kalafiora. W sezonie letnim to ulubiony dodatek do zup, drugich dań czy zapiekanek. Wspaniale smakuje z dodatkiem jajek, ale sprawdza się też jako zamiennik ziemniaków, np. do schabowego. Jego gotowanie powoduje jednak, że przestaje wyglądać atrakcyjnie na talerzu.
Kalafior jest jednym z tych warzyw, które zwykle poddajemy obróbce termicznej, W formie surowej jest dość ciężkostrawny, co znacznie ogranicza możliwość jego spożywania. Gotując kalafiora, warto przestrzegać pewnych zasad, aby jego wygląd dorównywał doznaniom kulinarnym. Doświadczeni kucharze wiedzą, jak osiągnąć dobre rezultaty bez zmiany smaku tego pysznego warzywa. W tym celu sięgają po popularny produkt, obecny w każdej kuchni i w ten sposób zapewniają sobie piękny, biały kolor ugotowanych różyczek kalafiora.
Wsyp to do wody, w której gotujesz kalafiory
Ten prosty trik był znany już od dawna, jednak w miarę zmiany naszego stylu gotowania wiele informacji przekazywanych przez mamy i babcie uległo zapomnieniu. Dziś warto przypominać te skuteczne sposoby, które znacząco wpłyną na estetykę podawanych potraw. Przygotowując kalafior do gotowania, warto go porządnie umyć, oczyścić z liści i grubszych łodyg, a następnie pociąć na mniejsze kawałki. To pozwoli na ich szybsze ugotowanie, a więc zużyjemy mniej prądu lub gazu. Aby różyczki zachowały swój biały kolor, należy dodać łyżeczkę wody oczyszczonej na każde 2 litry wody użytej do gotowania. W ten sposób będzie ładnie prezentował się w zupie czy jako dodatek do sosu lub mięsa.
Jak sprawić, by kalafior zawsze dobrze smakował?
Podstawową zasadą zachowania smaku i struktury kalafiora jest unikanie przegotowania różyczek. Wystarczy gotować je tylko 10 minut, by były gotowe do spożycia. Preferowane jest podawanie ich na ciepło, aby delektować się jego wyjątkowymi właściwościami kulinarnymi. Dobrze dobrane przyprawy i zioła także mają wpływ na smak potrawy z dodatkiem kalafiora. Można zastosować pikantne mieszanki, które przełamią subtelny smak tego warzywa, lub doprawić je np. rozmarynem lub tymiankiem, który podkreśli jego wyjątkowość. Jeśli podajemy kalafiora z dodatkiem jajek, warto dodać też trochę masła lub innego tłuszczu, aby potrawa była bardziej aromatyczna i rozpływała się w ustach.
Właściwości zdrowotne kalafiora czynią z niego najbardziej polecane warzywo w sezonie letnim. Warto korzystać z tego, że jest teraz dostępne na rynkach i w sklepach. Jego walory smakowe i odżywcze są także obecne w mrożonkach, więc można dodawać go do potraw przez cały rok, urozmaicając nasze obiady. Najlepiej jest spożywać kalafiory z własnego ogródka lub z uprawy ekologicznej, w której nie stosuje się sztucznych nawozów czy szkodliwych pestycydów.