Kakaowe babeczki Dukana dla każdego
1 paczka otrębów owsianych (150-200g)
1/2 paczki otrębów pszennych (ok. 75-100g)
4 jajka
1 jogurt naturalny (ok. 150g)
1 szklanka wody
ok. 15 tabletek słodziku
3-4 łyżki kakaa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz wody i słodziku mieszamy razem. Tabletki słodziku zalewamy do pełnej szklanki gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy to do pozostałych składników i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest gęsta – dodajemy jeszcze trochę wody – tak, aby była dość rzadka, ale nie jak woda ;) Takie ciasto wlewam do foremek na babeczki, najlepiej sylikonowe lub metalowe, wysmarowane masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40-45min. Od czasu do czasu sprawdzać ciasto, które nawet po upieczeniu będzie 'mokre’.
Dobra rada: do ciasta, bez kakaa, można zamiast zwykłego jogurtu dodać owocowy, wtedy babeczki będą miały owocowy posmak. Można również ciasto zamiast wykładać do foremek – wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w formie małych ciasteczek.