Kakao – naturalny zastrzyk energii i zdrowia. Poznaj jego niezwykłe właściwości

Avatar photo
25 listopada 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Kto nie lubi kakao? Jest pyszne, można je pić zarówno na zimno jak i ciepło, a dodatkowo posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Skład kakao działa na nas uspokajająco, poprawia humor, zwiększa , a dodatkowo chroni przed chorobami. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o tym cudownym napoju.

 

Co nieco o kakao

To nasiona owoców kakaowca zmielone na proszek. Drzewo to rośnie dziko w Ameryce Południowej i Środkowej. Kakao to nie tylko napój oraz skład czekolady, to także środek lecznicy w medycynie niekonwencjonalnej. Kakao posiada mnóstwo witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczy, czy antyoksydantów. Ziarna kakao są jedynie suszone i fermentowane. Natomiast te ziarna, które są przeznaczone do tworzenia tradycyjnego kakao poddaje się pod działanie wysokiej temperatury , a mimo to nadal zachowują swoje właściwości odżywcze.

Wartości odżywcze kako

Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g )

Wartość energetyczna – 228/12 kcal
Białko ogółem – 19.60/1.06 g
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6  – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy –  32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg

Minerały

Wapń – 128/7 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 8.070/0.436 g
jednonienasycone – 4.570/0.247 g
wielonienasycone – 0.440/0.024 g

Kofeina

230/12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Kakao na pamięć

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych. Regularne spożywanie kakao może poprawić stan pamięci nawet o połowę lat. Zalecana dawka, która wpłynie na stan naszej pamięci to 900 mg dziennie flawonoli. Naukowcy z Columbia University Medical Center przeprowadzili badania, w których grupa 60 latków po 3 miesiącach zażywania flawonoli, czyli antyoksydantów z kakao, polepszyła swoją pamięć do stanu 30 – 40 latków.

 

Kakao zawiera związki o charakterze przeciwutleniającym, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Dzięki temu poprawia się przepływ krwi i neutralizuje zły cholesterol. Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko występowania chorób typu niedokrwienie serca, udar mózgu, niedokrwienie narządów oraz nadciśnienie tętnicze. W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn.

Kakao na stres

Co prawda kakao zawiera kofeinę oraz teobrominę to mimo wszystko łagodzi stres. Wszystko za sprawą kwasu walerianowego, które działa uspokajająco. Dodatkowo kakao zawiera mnóstwo magnezu, który dodatkowo pomaga w stresujących sytuacjach.

 

Na kaszel

Jak się okazuje zawarta w kakao teobromina jest o wiele skuteczniejsza przy walce z kaszlem niż kodeina. Teobromina hamuje działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania.

 

Po raz kolejny to właśnie teobromina jest odpowiedzialna za cudowne właściwości. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników takich jak serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny, co sprawia, że usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.