Kaczka w czerwonym winie
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kaczka 1 szt
- margaryna Kasia 1 łyżka
- czerwone wytrawne 2 szkl
- cebula2 szt
- liść laurowy 1 szt
- marchew 1 mała
- woda do podlania
- wegeta
- majeranek suszony
- sok z cytryny
- ziele angielskie
sposób przyrządzenia
Kaczkę porcjujemy na części, posypujemy wegetą odstawiamy na 10 minut. W rondlu rozgrzewamy margarynę wkładamy kaczkę i opiekamy z obu stron. Dodajemy pokrojoną grubo cebulę, liść laurowy, pokrojoną drobniutko marchewkę i ziele posypujemy majerankiem, prużymy pilnujemy aby się nie przypaliła. Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewamy. Podlewamy winem i dodajemy sok z cytryny prużymy do miękkości, jeśli płyn wyparuje podlewamy wodą