Kaczka w czerwonej cebulce

23 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wykwintne dania, czyli jak przyrządzić kaczkę w czerwonej cebulce

kaczka Ponti 72
Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne! Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.

Potrzebne będą:

*2 piersi z kaczki ze skórą, *ząbek czosnku, *2 czerwone cebule, *2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti, *gałązka rozmarynu, *pół szklanki bulionu mięsnego, *2 łyżki buliony mięsnego ( może być z kostki), *Oliwa z oliwek Olitalia extra vergine, *sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy ,,puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.
Smacznego! www.indexfood.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...