Kaczka w czerwonej cebulce

23 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wykwintne dania, czyli jak przyrządzić kaczkę w czerwonej cebulce

kaczka Ponti 72
Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne! Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.

Potrzebne będą:

*2 piersi z kaczki ze skórą, *ząbek czosnku, *2 czerwone cebule, *2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti, *gałązka rozmarynu, *pół szklanki bulionu mięsnego, *2 łyżki buliony mięsnego ( może być z kostki), *Oliwa z oliwek Olitalia extra vergine, *sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy ,,puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.
Smacznego! www.indexfood.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz