Kaczka domowym sposobem z Garnka Rzymskiego
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kaczka
1 pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak
1 l lekkiego buliony
1 l białego wina
Odrobina mąki
Majeranek
Pietruszka (posiekana)
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umyć kaczkę.
Drobno pokroić: warzywa, cebulę, czosnek, ziemniaka.
Wszystko włożyć do rzymskiego garnka zalewając bulionem i winem. Piec 2,5 godz.
Następnie nieco przestudzić, podzielić kaczkę na kawałki, posolić, popieprzyć. Włożyć z powrotem do garnka i zarumienić w otwartym garnku przez 30 minut.
W tym czasie wywar przelać przez sito, zagotować, doprawić pieprzem, solą, majerankiem i pietruszką.
Do kaczki pasują wszelkiego rodzaju kluski.
Czas przygotowania 3 godziny