Kaagiat czyli grenlandzki słodki chlebek

23 sierpnia 2018, dodał: ola951
Artykuł zewnętrzny

Składniki
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru

-1 łyżka suszonych drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 szklanki masła
-1/2 szklanki rodzynek

-1 szklanka wrzątku

-mleko do smarowania ciasta

Wykonanie:

Rodzynki zalaćo wrzątkiem dodać cukier i masło , odczekać do wystudzenia .Gdy woda będzie letnio ciepła dodać drożdże. Wymieszać wszystkie składniki , następnie dodawać stopniowo mąkę . Dodać sól .Dobrze wyrobione ciasto odstawić na godzinę w cieple miejsce . Następnie uformować okrągły bochenek i odstawić na ok. póło godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Wysmarować tłuszczem blachę. Pomalować wierzch bochenka mlekiem.  Piec ok. 25 minut w 180°C.. Odstawić na kratkę do ostudzenia. Gdy ostygnie można chlebek posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną kardamonu.ooo

file1480430311



FORUM - bieżące dyskusje

Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Wracacie do takich dawnych klasycznych potraw? Js uwielbiam taką zupę z buraczkami i włoszczyzną,...
Jak oduczyć dziecko agresywnych zac…
Dzieci czasem nie kontrolują emocji, tak jak i dorośli. Agresja pojawia się tylko...
Dekoracje stalowe
Lubię takie ozdoby metaloplastyczne w stylu vintage....
Która z was używała "Cyclotest" 2 p…
W USA byłoby to możliwe... Tam zapadają tego typu wyroki....