Kaagiat czyli grenlandzki słodki chlebek

23 sierpnia 2018, dodał: ola951

Składniki
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru

-1 łyżka suszonych drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 szklanki masła
-1/2 szklanki rodzynek

-1 szklanka wrzątku

-mleko do smarowania ciasta

Wykonanie:

Rodzynki zalaćo wrzątkiem dodać cukier i masło , odczekać do wystudzenia .Gdy woda będzie letnio ciepła dodać drożdże. Wymieszać wszystkie składniki , następnie dodawać stopniowo mąkę . Dodać sól .Dobrze wyrobione ciasto odstawić na godzinę w cieple miejsce . Następnie uformować okrągły bochenek i odstawić na ok. póło godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Wysmarować tłuszczem blachę. Pomalować wierzch bochenka mlekiem.  Piec ok. 25 minut w 180°C.. Odstawić na kratkę do ostudzenia. Gdy ostygnie można chlebek posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną kardamonu.ooo

file1480430311



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

ulubione seriale:)
Na ogół nie oglądam seriali. Wyjątkiem mogą być "Gotowe na wszystko" i...
Kiedy nastąpi koniec świata?
Tak sobie czytam i odkrywam, jak wiele się w tej kwestii zmieniło w moim...
Jak wybrać blender?
Na pewno na moc. To przede wszystkim. Ja bym też zwróciła uwagę na materiał...
Co najbardziej przerażało Cię w dzi…
O tak, mnie też. Dzisiaj się już ich nie boję, pod warunkiem,...