Kaagiat czyli grenlandzki słodki chlebek
Składniki
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżka suszonych drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 szklanki masła
-1/2 szklanki rodzynek
-1 szklanka wrzątku
-mleko do smarowania ciasta
Wykonanie:
Rodzynki zalaćo wrzątkiem dodać cukier i masło , odczekać do wystudzenia .Gdy woda będzie letnio ciepła dodać drożdże. Wymieszać wszystkie składniki , następnie dodawać stopniowo mąkę . Dodać sól .Dobrze wyrobione ciasto odstawić na godzinę w cieple miejsce . Następnie uformować okrągły bochenek i odstawić na ok. póło godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Wysmarować tłuszczem blachę. Pomalować wierzch bochenka mlekiem. Piec ok. 25 minut w 180°C.. Odstawić na kratkę do ostudzenia. Gdy ostygnie można chlebek posypać cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną kardamonu.ooo