Jogurtowe leniwce wg Yvonne

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

20 dkg ugotowanych ziemniaków

20 dkg chudego twarogu

2 jajka

¾ szklanki mąki + mąka do posypania deski

3 łyżki jogurtu naturalnego

5 kropli aromatu waniliowego

2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

szczypta soli + ½ łyżeczki do wody

2 łyżki oleju (do wody)

Sos:

1 mały kubek śmietany 12%

1 łyżka białego cukru

100 g rodzynek

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy. Ziemniaki mielimy wraz z serem maszynką o sicie z najdrobniejszymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy luźne ciasto. Na posypanej mąką desce/stolnicy formujemy z niego wałek, lekko go spłaszczamy i ukośnie wycinamy kluski.

3 litry wody gotujemy z 2 łyżkami oleju i ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody wrzucamy kluski (nie przerywając wrzenia) i gotujemy 30 sekund od wypłynięcia.

Rodzynki osączamy na sitku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy rodzynki i polewamy sosem kluski.

Smacznego!

file1256729805



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz