Jogurt owocowy? Tak, ale tylko z prostym składem!

20 lipca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Kiedy nadchodzi lato nabieramy ochoty na wszystko co lekkie, wakacyjne i świeże! Sezonowe owoce okazują się być znacznie bardziej kuszące, niż czekoladowe ciastka czy ulubione praliny. Ze świeżymi owocami najlepiej komponują się jogurty naturalne. Jednak nasze dzieci nie zawsze je akceptują… Czy można zastąpić je jogurtami owocowymi? 

Jogurty owocowe kontra naturalne

Większość z nas wykorzystuje jogurty każdego dnia – zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. Są one znacznie lżejsze i mniej kaloryczne od śmietany. Poza tym zawierają korzystne bakterie jogurtowe, które mają zbawienny wpływ na nasze jelita. Większość dietetyków poleca jogurty naturalne – te niezawierające cukru, sztucznych barwników ani substancji zagęszczających. Jogurt naturalny stanowi bogactwo nie tylko cennych bakterii jogurtowych, ale także białka, fosforu, potasu, wapnia, cynku oraz witamin B2 i B5. Jednak ze względu na neutralny smak, nie zawsze jest on ulubionym przysmakiem dzieci… Nasze pociechy znacznie bardziej rozsmakowują się w jogurtach owocowych, które niestety często zawierają biały cukier, sztuczne barwniki i całe mnóstwo substancji zagęszczających. Kupując jogurty owocowe trzeba bardzo uważać na skład, ale nie warto z nich rezygnować! Wiele produktów tego rodzaju posiada wartościowe składniki i ma doskonały smak! Dzięki temu możemy podawać je dzieciakom, jako samodzielny deser lub przygotować specjalny słodki i zdrowy przysmak z letnimi owocami!

Jak wybierać jogurty owocowe? Postaw na prosty skład!

Jak wiadomo – jogurt, jogurtowi nierówny. Szczególnie w przypadku jogurtów owocowych musimy uważnie czytać etykiety i dokładnie analizować ich skład! Od jakiegoś czasu w sklepach możemy znaleźć produkty oznaczone znakiem BIO. Certyfikat BIO oznacza to, że dany jogurt ma w swoim składzie tylko kilka wartościowych składników. Kupując jogurt lub inny produkt oznaczony certyfikatem BIO mamy niemal pewność, że powstał on zgodnie z unijnymi normami dla żywności ekologicznej. Do takich produktów należą m.in. jogurty Bakuś BIO. W ich składzie znajdują się jedynie trzy elementy: jogurt, cukier trzcinowy oraz owoce. Owoce, znajdujące się w jogurtach Bakuś BIO uprawiane są naturalnymi metodami a mleko pochodzi od pasących się swobodnie krów. Jogurty BIO Bakuś są nie tylko zdrowe ale i smaczne, co jest kluczowe dla dzieci. Dostępne są w ulubionych dziecięcych smakach: wanilia, truskawka, gruszka i banan. Ich konsystencja jest gładka i aksamitna.

Letnie inspiracje na jogurtowe desery dla całej rodziny

Jogurt owocowy sam w sobie jest doskonałym pomysłem na prosty deser dla naszych dzieci. To słodki przysmak, który możemy serwować na codzienny podwieczorek. Jednak jogurty owocowe sprawdzą się także jako dodatek, baza lub składnik specjalnych deserów na wyjątkowe okazje! Przedstawiamy nasze inspiracje na najlepsze desery z owocami i jogurtem w roli głównej, które można wykorzystać przygotowując letnie przyjęcia, urodziny lub po prostu jako wykwintny deser po niedzielnym obiedzie!

Batoniki jogurtowe z jagodami

Lody i batoniki – wszystkie dzieci je kochają! A gdyby tak pokusić się o zrobienie batoników lodowych na bazie jogurtu? Myślisz, że to trudne? Nic bardziej mylnego!

Składniki:

( 8 porcji)

4 opakowania jogurtu Bakuś BIO o smaku waniliowym

2 szklanki jagód

Pół szklanki dowolnych otrębów

Jogurt i otręby dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy do dowolnego naczynia. Ważne, aby pozwalało ono na uzyskanie tafli o wysokości około 4 cm. Na wierzch wysypujemy jagody i delikatnie ubijamy, tak aby dobrze połączyły się z masą. Całość wkładamy na 3 h do zamrażalnika. Po zamarznięciu kroimy na kawałki i podajemy zanim się rozpuści.

Torcik jogurtowy z galaretką

Lekki torcik idealny na letnie przyjęcie urodzinowe! Jest bardzo kolorowy, smaczny i stanowi doskonalą alternatywę dla tradycyjnych tortów.

8 opakowań jogurtu Bakuś BIO o dowolnym smaku

4 łyżki żelatyny lub karobu

Pół szklanki mleka

3 opakowania galaretek (każda o innym kolorze)

5-6 truskawek, świeże morele i listki mięty (do przybrania)

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od przyrządzenia galaretek. W trzech płaskich półmiskach rozlewamy każdą z galaretek i umieszczamy w lodówce – do całkowitego zamarznięcia. Następnie rozpuszczamy w mleku żelatynę lub inną substancję żelującą i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy uzyskany płyn z jogurtami. Najlepiej użyć do tego celu miksera, tak aby masa była puszysta. Schłodzone i ścięte galaretki kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do uzyskanej masy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy lub okrągłego półmiska. Odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu wystarczy przystroić torcik i podać gościom.

Jogurtowy duet

Sezon na maliny w pełni dlatego warto go wykorzystać i stworzyć jogurtowy deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

(przepis na 6 porcji)

3 opakowania jogurtów Bakuś BIO o smaku waniliowym

1 duży Jogurt naturalny gęsty od Bakomy

1 bezcukrowa galaretka o smaku malinowym

400 g malin

Kilka pianek, draży lub drobnych ciasteczek do przystrojenia

Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 zalecanej ilości wody i zostawiamy do wystudzenia. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera i łączymy w jednolitą masę wraz z jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość rozlewamy do 6 przezroczystych szklanek i chłodzimy przez m.in. 3 godziny w lodówce. Po schłodzeniu zalewamy gotowy mus jogurtem waniliowym – pół kubeczka na jedną porcję. Na końcu dekorujemy owocami, piankami lub dowolnymi ciasteczkami.