Jesienne muffiny z dynią

3 listopada 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ok. 450 g puree z dyni

300 g mąki pszennej (może być pół na pół z pełnoziarnistą)

120 g masła

1/3 szklanki maślanki (kefiru lub jogurtu lub ew. kwaśnej śmietany)

3/4 szklanki cukru

2 jajka

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka cynamonu

Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jaja, cały czas miksując. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami, na przemian z maślanką. Na koniec dodaj puree z dyni i delikatnie wszystko wymieszaj.

Przełóż ciasto do foremek i piecz ok. 25 minut w temp. 180 st.C

    file1351944014