Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Długie jesienne wieczory to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni. O tej porze roku doskonale sprawdzą się ciepłe słodkości – muffiny z suszoną żurawiną. Jan Niezbędny zdradza jak je upiec domowym sposobem, bez potrzeby kupowania specjalnych foremek. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.
Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Czego potrzebujemy:
– ok. 300 g mąki pszennej
– ok. 160 g cukru
– 2 łyżek kakao
– ok. 75 g mlecznej czekolady
– ok 75 g gorzkiej czekolady
– 1 szklanki suszonej żurawiny
– 2 łyżeczek proszku do pieczenia
– ok. 80 g roztopionego masła
– 1 dużego jajka
– 3/4 szklanki mleka
– papieru do pieczenia
Jak przygotować ciasto?
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
Jak upiec idealne muffinki?
Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.