Jesienna zupa kurkowa o imbirowej nucie

6 października 2013, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Jeśli danie ma rozgrzewać – to tylko zupa! Jeśli ma rozgrzewać jesienią – to tylko z grzybami!

składniki:

2 szklanki kurek

duże udo kurczaka

3 marchewki karotki

1 pietruszka

ok. 2 cm. korzenia imbiru

6 dużych ziemniaków

śmietana 18% – kilka łyżek

sól, pieprz

maggie do smaku

koper pęczek

 

Udo z kurczaka gotujemy w garnku z wodą, dodajemy posiekane w plasterki marchewki i pietruszkę.

Kurki oczyszczamy, opłukujemy i wrzucamy do wywaru. Jeśli są duże kruszymy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dorzucamy do garnka.

po ok. 15 minutach dorzucamy posiekany drobniutko imbir (około 1-2 łyżeczek) i doprawiamy dośc mocno pieprzem, solą i maggie. Ważne by zupa była dość pieprzna.

Dodajemy rozrobioną w szklance z zupą śmietanę – można zacząc od 2 łyżek i doprawiać według smaku. Im więcej śmietany tym zupa łagodniejsza i słodsza.

Po ugotowaniu mięso wyjmujemy, a do zupy tuż przed zdjęciem z kuchni wrzucamy pęczek albo pół posiekanego koperku.

Spożywamy gorącą!