Jesienna zupa kurkowa o imbirowej nucie
Jeśli danie ma rozgrzewać – to tylko zupa! Jeśli ma rozgrzewać jesienią – to tylko z grzybami!
składniki:
2 szklanki kurek
duże udo kurczaka
3 marchewki karotki
1 pietruszka
ok. 2 cm. korzenia imbiru
6 dużych ziemniaków
śmietana 18% – kilka łyżek
sól, pieprz
maggie do smaku
koper pęczek
Udo z kurczaka gotujemy w garnku z wodą, dodajemy posiekane w plasterki marchewki i pietruszkę.
Kurki oczyszczamy, opłukujemy i wrzucamy do wywaru. Jeśli są duże kruszymy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dorzucamy do garnka.
po ok. 15 minutach dorzucamy posiekany drobniutko imbir (około 1-2 łyżeczek) i doprawiamy dośc mocno pieprzem, solą i maggie. Ważne by zupa była dość pieprzna.
Dodajemy rozrobioną w szklance z zupą śmietanę – można zacząc od 2 łyżek i doprawiać według smaku. Im więcej śmietany tym zupa łagodniejsza i słodsza.
Po ugotowaniu mięso wyjmujemy, a do zupy tuż przed zdjęciem z kuchni wrzucamy pęczek albo pół posiekanego koperku.
Spożywamy gorącą!