Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
1 duża cebula
olej
1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
1 żółtko
przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
20 dag żółtego sera
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki, a małe pozostawić w całości. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki. Ser zetrzeć i posypać zapiekankę. Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C